OMBAK TSUNAMI MEMBADAI JEPUN...!!



Pada 11 Mac 2011 yang lalu, tsunami berlaku di Jepun yang berskala 8.9 dan menyebabkan ramai yang maut. Tapi dalam entry ni saya nak share sedikit pengajaran yang boleh kita pelajari based on article oleh Zuhairi Ali @Cas Bateri di Kosmo Ahad (semalam):

  • Harga diri sangat penting walaupun dalam situasi bencana
  • Gunakan pengalaman menghadapi bencana untuk bangkit menjadi lebih kuat

Sedikit kisah yang dialami oleh pelajar Malaysia di tempat kejadian, Sendai, Jepun:

  • Pelajar pergi jumpa kawan di Universiti Tohoku
  • Dapat jumpa rakan tetapi nak pulang ke Tokyo menggunakan kereta api laju tak dapat disebabkan sistem pengangkutan lumpuh. By the way, jarak Sendai ke Tokyo lebih kurang 300km
  • Jalan bergegar selama beberapa minit dan merekah sehingga teksi yang dinaiki melanggar bahu jalan, pemandu meminta jangan keluar dari kenderaan
  • Gegaran sangat kuat dan cukup lama sampai berdengung telinga dan ada orang macam mabuk, berdiri pun tak boleh
  • Kaca tingkap bangunan pecah berderai dan macam-macam bunyi kedengaran, ada yang terbakar tetapi tiada bangunan runtuh
  • Rakyat Jepun saling bantu-membantu satu sama lain. Pelajar Malaysia juga sempat membawa turun seorang OKU dari tingkat tiga dan mencari anak seorang wanita
  • Seorang peruncit menolak dengan troli berpuluh-puluh botol air mineral dan snek untuk diagihkan kepada orang ramai dan kanak-kanak prasekolah
  • Sebuh kedai elektrik yang ditinggalkan dalam keadaan terbuka tidak menjadi sasaran pencuri

Begitulah sedikit sebanyak. Memang sungguh kagum dengan sikap orang Jepun terutamanya membawa air mineral dan juga peralatan eletrik tidak dicuri. Masih ingatkah kejadian lori yang membawa duit syiling dan beras terbabas dan jatuh di Malaysia. Bagaimanakah sikap orang Malaysia ketika itu, adakah mereka menolong atau mengambil kesempatan? Sama-sama le kita fikirkan.
Selamat pagi semua.Selamat datang ke Berita Terkini Dari 2DayBlogger.Com.Seperti biasa kita masih membincangkan mengenai kejadian bencan alam di Jepun.
Tsunami di jepun yang berlaku pada hari jumaat lalu telah mengakibatkan lebih daripada 10 ribu penduduk jepun terkorban.
The estimated death toll from Japan’s disasters climbed past 10,000 Sunday as authorities raced to combat the threat of multiple nuclear reactor meltdowns and hundreds of thousands of people struggled to find food and water. The prime minister said it was the nation’s worst crisis since World War II.
Menurut berita daripada Yahoo News,kematian bertambah disebabkan oleh masalah radiasi nuklear dan juga masalah sekurang air dan makan disebabkan tsunami.Menurutnya lagi ini merupakan krisis yang paling teruk sejak Perang Dunia Ke-2.
The death toll surged because of a report from Miyagi, one of the three hardest hit states. The police chief told disaster relief officials more than 10,000 people were killed, police spokesman Go Sugawara told The Associated Press. That was an estimate — only 400 people have been confirmed dead in Miyagi, which has a population of 2.3 million.
Mengikut laporan rasmi,lebih daripada 1800 orang disahkan terbunuh-termasuk 200 mayat dijumpai pada hari ahad yang lalu-dan lebih 1400 hilang serto 1900 yang lain cedera.
Rasanya bilangan kematian akan terus meningkat dari sehari ke sehari.Itu tidak termasuk lagi bilangan penduduk yang hilang atau tidak dikenal pasti.Tambah lagi jepun mempunyai bilangan penduduk yang ramai serta kawasan kepulauan jepun tidak sebesar mana.Kalau diperhatikan gambar-gambar tsunami,sememangnya teruk kesan kerosakan yang berlaku di jepun.

tgx gamba d'bawah.
ALLAHUAKHBAR..!!
...

TERIMA KASIH KERANA MENYINGGAH DAN MEMBACA POST INI :)

2 comments:

fatimah hamdan said...

err...mmg menakotkan..
owg jepun mg bagos..=]
tu pasai dorg maju...

Tyma Zamzury said...

etuw laaa....hope tak jdi mcm tuw kat tmpat kite...

Daisypath Happy Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

my Supporter.^^