1st tutorial.^^[MACAM MANA NAK BUAT BLOG?]

OKE.. ENTRY ATYN KALI NIEY NAK AJAR KORNG2 DILUAR SANE MACAM MANA NAK BUAT BLOG..BACA BETUL-BETUL YERR...
Untuk menggunakan Blogspot, korang kene BUAT satu akaun Google terlebih dahulu (contohnya Gmail atau Orkut). kalau korang dah ade akaun Google, korang boleh terus sign in pada laman web Blogspot.


kalau tak, anda perlu terlebih dahulu, mendaftar di Blogspot. Pergi ke laman web Blogspot dan klik pada butang “Create Your Blog Now“. Kemudian, ikuti 3 langkah mudah berikut:

  • Buat satu akaun Google. Isikan borang yang diberi dengan maklumat-maklumat yang berkenaan. Setelah siap, tekan butang“Continue”.


Pendaftaran Blogger
*KLIK IMEJ UNTUK BESARKAN.

  • Namakan blog korangBerikan nama bagi blog korang. Jangan risau kerana nama ini boleh diubah di kemudian hari jika korang mahu. Apa yang penting adalah tentukan alamat URL bagi blog tersebut. Alamat inilah yang akan ditaip pada Internet Explorer untuk pergi ke blog korang. Alamat URL ini akan kekal, dan tak boleh diubah lagi selepas ini.CONTOHNYE MACAM NIEY..

Pendaftaran Blogger
*KLIK IMEJ UNTUK BESARKAN

  • Pilih templatePilih mana-mana template, iaitu rupa bagi blog korang. Template ini juga boleh diubah pada bila-bila masa.CONTOH GAMBAR...
Pendaftaran Blogger
*KLIK IMEJ UNTUK BESARKAN.


Setelah ketiga-tiga langkah tersebut berjaya, mesej seperti di bawah ini akan dipaparkan, menandakan blog korang telah berjaya dibina:

Pendaftaran Blogger
KALAU DAH SIAP.KORANG KLIK KAT BUTTON KALER OREN TU..'START BLOGGING'
_________________________________________________________________

OKE.! TUW BARU DAFTAR KAT BLOGSPOT...SKARANG ATYN NAK AJAR KORANG MACAM MANA NAK BUAT ENTRY BARU KAT BLOG KORANG...
KORANG CARI WORD 'POSTING'..DAH JUMPE. KORANG KLIK ..THEN CARI WORD 'CREATE' PULAK..CONTOH...
Blogger

SKARANG KORANG TYPE LAA APE JERR YG KORANG NK...CONTOH..
Blogger
DAH SIAP TYPE,KORANG KLIK PADE 'PUBLISH POST'..ENTRY YG KORANG BUAT TDY AKAN ADE PADE HALAMAN UTAMA BLOG KORANG...CONTOH...
Blogger

YAAHHHHH..!!!
SIAP UNTUK TUTORIAL YG PERTAMA....NIEY BARU PERMULAAN...KALAU KORANG NK TIPS LAGI...BOLEY LA TNYA ATYN KAT FB'AATYN LAVIGNE' KAT SANE KITE BOLEY CHIT CHAT @ INBOX.^^OKE.! JUMPE UNTUK NEXT TUTO.^^ZASSSSSSS..!!!!TERIMA KASIH KERANA MENYINGGAH DAN MEMBACA POST INI :)

No comments:

Daisypath Happy Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

my Supporter.^^