Tingkatan Enam.???!!



Atyn mulekan penulisan atyn kali ni dengan bismillah sambil ditemani aiskrim satu mangkuk(sederhana besar^^) dan lagu  aishiteru yang menjadi teman halwa telinga ni..assalamualaikum dan halu2 kepada semua orang yang bace blog atyn untuk hari ini dan hari2 seterusnya..atyn tahu yang lately atyn malas nak menulis dalam blog buruk atyn ni.^^actually tade lah buruk sangat pon,sebab atyn rasa ade lagi blog yang buruk daripada blog atyn ni kan.^^oke, so kejam kejap ayat atyn ni... haha.

hari ni atyn nak cerita sikit sal tingkatan enam ataw lebih mesra dengan panggilan PRA-U.^^untuk yang tak tau,tingkatan enam ni adalah sambungan belajar lepasan SPM dan tempoh belajarnya ialah selama satu tahun setengah. menurut orang sekeliling atyn, belajar ditingkatan enam ini sangat memalukan dan tidak lupa juga mereka turut memperlekehkan sesiapa sahaja yang masuk ke tingkatan enam ini. daripada kawan-kawan hinggalah ke pihak ibu bapa mereka sendiri,masing-masing mempunyai pandangan yang negatif tentang tingkatan enam ni..atyn tak berapa sure pulak wether korang sume mengalami situasi yang sama macam atyn atau hanya atyn sahaja yang mengalami pandangan negatif daripada semua pihak sekeliling atyn.

sejujurnya, cabaran atyn yang paling besar semasa masuk tingkatan enam ialah daripada orang sekeliling atyn terutamanya kawan-kawan dan sedara mara. atyn bersyukur sgt sebab dpt galakan penuh daripada mak n ayah atyn yang keep percaya dengan keputusan atyn untuk further study tingkatan enam ni..hari ni atyn nak BONGKAR kan kenapa atyn memilih untuk masuk ke tingkatan enam sebagai platform atyn selepas tamat SPM. oke, jika berminat nak tahu reason utama atyn nak masuk tingkatan enam, korang boleh la bace perenggan seterusnya.---->>>>


dulu atyn tak tau pon ape tu tingkatan enam@PRA-U dan atyn rasa tingkatan enam tu macam weird jerr..sebab usually budak-budak sume belajar takat tingkatan 5 jerr kan..antara sebab-sebab atyn masuk tingkatan enam ialah.::

no.1 > TEMPOH BELAJAR SELAMA SATU TAHUN SETENGAH
jika dibandingkan dengan matrik,memang lah rugi sedikit,sebab matrik kan ade yang setahun jerr tu kan..tapi atyn still rasa atyn nak amek sastera lepas spm.atyn lebih prefer suasana belajar yang sempoi-sempoi seperti menghirup udara segar di pantai.^^hihihi.. jika nak di bandingkan dengan diploma dan poli,memang sangat save sekali waktu belajar. sebab diploma dan poli 3 tahun..3 tahun boleh buat macam-macam wooo..kalo kawen dah dpt 3 anak...!! huhuhuhuhu.

no.2 > SIJIL STPM SANGAT-SANGAT LAKU JIKA NAK DI BANDINGKAN DENGAN SIJIL2 LAIN.
ini yang atyn dengar dari cikgu-cikgu kat skola atyn. sijil stpm dikatakan lebih laku daripada sijil matrik, diploma, asasi, poli dan seangkatan dengannya. sijil stpm dikatakan setaraf dengan A-Level. sijil matrik dengan asasi memang langsung tak laku sebab ianya digunakan sekadar untuk sambung ke degree. selepas 2 tahun sijil tu tade nilai kot. itulah yang atyn dengar. atyn tak tahu ianya betul atau tak tapi yang pasti orang salu mintak kerja gune sijil stpm..sijil matrik dengan asasi tak penah pulak atyn dengar..haa. .

no.3 > JIMAT DUIT MAK AYAH ATYN.^^
inilah yang atyn tertarik sekali . sebab jika nak dibandingkan amek diploma kan memang kene pinjam natang PTPTN tuh, so atyn rasa atyn tak nak lah pinjam and bebankan hidup atyn dengan pinjaman tuh...atyn memang dah plan nak pinjam time degree nanti..tak kan lah atyn nak pinjam banyak-banyak kan.??^^ sape jerr nak bayar. haha .lagi pon daftar masuk jerr dah kene pakai banyak duet kan..mane nak tarik duet banyak-banyak tu..kalo famly BERADA laen lah.!hihi


oke atyn dah BONGKAR ape sebab atyn amek tingkatan enam ni. Aatyn Lavigne, stop gune perkataan BONGKAR tu^^ sebab aq still rasa tak sesuai walaopon kao dah mentioned 2 kali setakat ni...~~,
haa, ini atyn senaraikan pulak sebab-sebab orang tak nak amek tingkatan enam. ini berdasarkan orang sekeliling atyn--------------------->>

n0.1 > KENE PAKAI BAJU SEKOLAH DAN MASOK SEKOLAH BALIK. !
part ni la orang paling tak suke bile pakai baju sekolah balik..! biasa lah,orang dah meningkat dewasa an..so, ego pon mule la meluap-luap..! pakai baju sekolah tu memang rasa malu habislah. !seolah-olah rasa hina sangat je bile sarungkan baju sekolah ke badan dorangkan. ! dorang jugak cakap tak suke dengan disiplin sekolah sebab semua bende tak boleh buat. nak BEBAS katenye...! pada atyn dekat mane-mane pon ade disiplin, so it's not a big thing oke.. !

no.2 > TINGKATAN ENAM SUSAH. !
part ni la atyn paling tak faham, sebab ade orang tu, belum masuk tingkatan enam lagi dah sibuk mulut cakap tingkatan enam ni susah sesusah susah nye laa... !! pade atyn tingkatan enam ni tade la susah sgt...cume kite kene rajin membaca jerr..dah kalo kao pegi sekolah kao sibuk nak ngorat n sibuk nak cabut kelasss, memang la kao akan cakap tingkatan enam tu susah. !!

no.3 > INGINKAN KEBEBASAN n KELUAR DARI CENGKAMAN MAK AYAH. !
ini atyn tak dpt nak komen pape lah..sebab setiap orang mesti ade pandangan sendiri.. tapi kalo pendapat atyn,pada umo 18 tahun ni,atyn masih perlukan bimbingan drpd mak n ayah sebab atyn rasa atyn memang agak takut atyn akan terpesong dengan kebebasan yang atyn dapat. atyn bukan tak nak berdikari,cuma atyn rasa atyn masih perlukan bimbingan daripada mak n ayah atyn.. ! ini kira macam point atyn la.^^ ta setuju. sila shhhuhhh jauh2 .^^hihihi

no.4 > MASUK TINGKATAN ENAM NAMPAK MACAM BUDAK BODOH[kurang pandai]
orang-orang kat luar sane suke pandang rendah bile tau ade orang masuk tingkatan enam. maybe dorang ingat tingkatan enam ni hanya untuk orang yang dah gagal spm dan memang tiada masa depan. ! ternyata orang kat luar sane tu sangat daif n naif sekali sebab suke cakap maen hembus sesuka hati jerrr.. !bukan semua orang boleh masuk tingkatan enam,.. ! engat  dapat spm 8D boleh masuk kerr.?? kemasukan ke tingkatan enam pon ditapis la....so mulut tu jangan nak gebang sgt cakap tingkatan enam tu untuk budak yang tak pandai yerr.. !! SILA FIKIR SEBELUM BERCAKAP EHH. !!


tamat sudeyh. !!^^
share lah bende ni kat kawan-kawan korang yang tak tahu hala tuju selepas spm..^^
jasa anda amatlah dihargai.^^



TERIMA KASIH KERANA MENYINGGAH DAN MEMBACA POST INI :)

2 comments:

achik rin said...

Good ! gud luck ~ btw , dlm kls aku stgh drpd tu mmpunyai rslt yg gempaklah 6a keats . so ,jgn pndg rendah dgn STPM ,bukan utk bdk2 yg fail SPM oke :). buka mata dan fahamilah dengan betul-betul ,jgn ckp je tahu ,kan kan :)

Tyma Zamzury said...

@achik rin
betol2.^^
buka mata, buka hati.^^kan3.:D

Daisypath Happy Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

my Supporter.^^