BirtHmarks @ Tanda LaHir.^^

 
Hampir semua orang mempunyai tanda lahir atau birtHmarks, cuma jenis dan bentuk saja yang berbeza-beza. Tanda lahir yang besar di kawasan muka sebanyak sedikit mencacatkan kecantikan semulajadi seseorang itu. Ini selalunya menyebabkan seseorang itu berasa malu dan rasa rendah diri, terutama sekali pada zaman kanak-kanak di mana mereka selalu diejek oleh kawan-kawan sebaya. Lebih menyedihkan lagi kalau gelaran-gelaran berkaitan yang kurang enak didengar melekat sehingga ke tua.

Pernah tak korang terfikir macam mana tanda lahir ini terjadi? adakah ia trait (ciri) warisan dari satu generasi ke generasi yang lain?
Persoalan ini akan terungkai kalau korang meneruskan membaca artikel di bawah ini….
Tanda lahir dan Pigmentasi Kulit Kandungan Abnormal
Kulit adalah sama seperti manusia yang memakainya: Ini tidak sempurna. Jika semuanya berjalan sesuai rencana, tubuh akan menghasilkan pigmen kulit yang cukup dan pembuluh darah akan berperilaku.
Tapi itu tidak berlaku. Ada tanda lahir dan gangguan pigmentasi yang lain yang mempengaruhi banyak orang. Kami telah memasukkan beberapa kelainan yang paling umum di sini.

Ingat: tidak pernah mendiagnosis diri! Jika anda fikir anda mempunyai salah satu kelainan pigmentasi kulit, pastikan anda melawat doktor untuk menerima diagnosis rasmi.

Tanda lahir
Seperti bisa diduga, jenis pewarnaan kulit abnormal akan muncul pada saat lahir atau hanya dalam beberapa minggu selepas lahir.Sangat penting untuk diingat bahawa tanda lahir kebanyakan non-kanser, walaupun doktor perlu menyemak anak anda jika ia dilahirkan dengan kulit berwarna biasa atau berkembang tanda lahir akan selepas lahir. tanda lahir tertentu yang dijelaskan di bawah ini boleh menimbulkan risiko kesihatan.

Berpigmen Tanda lahir

The perubahan warna kulit akan tampak halus dan rata. Tempat ini dikenali dengan beberapa nama, termasuk tempat-tempat Mongolia - memar atau kebiruan, biasanya muncul di pantat; spot cafe-au-lait - coklat muda, dan tahi lalat khas, yang juga disebut Nevi. Moles harus dipantau untuk perdarahan, warna, bentuk, atau perubahan saiz, atau gatal.

Makula Stains


Ini muncul di mana-mana pada tubuh sebagai tanda merah ringan, tetapi mereka tidak tinggi. noda Macular adalah jenis yang paling umum vaskular (dari pembuluh darah) tanda lahir. Tanda-tanda boleh datang dalam dua bentuk:
* Ciuman Angel mungkin muncul di dahi dan kelopak mata, tetapi biasanya akan hilang pada awal masa kanak-kanak.
* Stork gigitan akan muncul di bahagian belakang leher dan boleh bertahan ke masa dewasa.
Kerana tanda ini sering ringan, ada rawatan tidak diperlukan.

Melasma

Melasma (juga dikenali sebagai chloasma) ditandai dengan coklat atau patch coklat pada pipi, hidung, foreheard, dan dagu.Walaupun keadaan ini biasanya disebut sebagai "topeng kehamilan," lelaki juga boleh mengembangkan keadaan ini.Melasma boleh hilang setelah kehamilan tetapi, jika berlangsung, boleh diubati dengan krim resep tertentu dan sebahagian atas produk penjagaan kulit counter. Ingat untuk berunding dengan doktor atau doktor kulit untuk diagnosis yang tepat dari keadaan ini sebelum anda memilih untuk mengubati sendiriJika anda mempunyai melasma, gunakan tabir surya di sepanjang masa kerana sinar matahari akan memburukkan keadaan anda.

Apakah tanda lahir itu?

tanda lahir adalah tanda berwarna pada atau di bawah kulit yang hadir pada saat lahir atau berkembang akan selepas tanda lahir birth.Some pudar dimakan waktu, yang lain menjadi lebih jelas.Tanda lahir boleh disebabkan oleh pigmen tambahan di kulit atau pembuluh darah yang tidak tumbuh secara normal. Kebanyakan tanda lahir tanpa rasa sakit dan tidak berbahaya. Dalam kes yang jarang berlaku, mereka boleh menyebabkan komplikasi atau yang berkaitan dengan keadaan yang lain. Semua tanda lahir harus diperiksa oleh doktor.
Salmon Patches
Salmon patch sarang pembuluh darah yang muncul sebagai kecil, merah muda, tanda datar pada kulit. Mereka berlaku dalam 1 / 3 daripada bayi yang baru lahir. Salmon patches boleh muncul di belakang leher ("bangau menggigit"), antara mata ("ciuman malaikat"), atau pada dahi, hidung, bibir atas, atau kelopak mata.Beberapa memudar sebagai bayi tumbuh, tapi patch di bahagian belakang leher biasanya tidak pergi. Salmon patch tidak memerlukan rawatan.
Port Wine Stains
Sebuah port wine stain bermula sebagai tanda, flat merah muda-merah saat lahir dan secara berperingkat menjadi lebih gelap dan kemerahan-ungu dengan usia. Kebanyakan akan menjadi lebih besar dan tebal, juga. noda anggur Port disebabkan oleh kapilari darah melebar. Mereka pada kelopak mata dapat meningkatkan risiko glaukoma. noda anggur mungkin Port tanda gangguan lain, tetapi biasanya tidak. Penjagaan termasuk terapi laser, transplantasi kulit, dan makeup mask tersebut.
Mongolia Spots
bintik Mongolia yang datar, tanda halus yang hadir sejak lahir.Sering ditemui pada pantat atau punggung bawah, mereka biasanya biru, tetapi juga boleh kebiruan abu-abu, kebiruan hitam, atau coklat. Mereka mungkin menyerupai memar. Mongolia tempat yang paling umum pada bayi berkulit gelap. Mereka biasanya memudar oleh usia sekolah, tetapi tidak pernah bisa hilang sepenuhnya. Tidak ada rawatan yang diperlukan.
Cafe-Au-Lait Spots
bintik Cafe-au-lait yang halus dan oval dan berbagai warna dari terang ke medium coklat, yang adalah bagaimana mereka mendapatkan nama mereka, "kopi dengan susu" dalam bahasa Bahasa Perancis. Mereka biasanya ditemui di batang tubuh, pantat, dan kaki. bintik Cafe-au-lait mungkin akan lebih besar dan gelap dengan usia, tetapi umumnya tidak dianggap masalah.Namun, setelah beberapa tempat yang lebih besar dari suku yang dihubungkan dengan neurofibromatosis dan sindrom McCune-Albright langka. Rujuk dengan doktor jika anak anda mempunyai beberapa tempat.
Strawberry hemangioma
Hemangioma adalah kumpulan kecil, pembuluh darah dekat dikemas. Strawberry hemangioma terjadi pada permukaan kulit, biasanya di kulit kepala, wajah, punggung, atau dada. Mereka mungkin menjadi merah atau ungu, boleh datar atau sedikit terangkat, dengan batas yang tajam.
Strawberry hemangioma biasanya mengembangkan beberapa minggu selepas lahir. Mereka tumbuh dengan cepat melalui tahun pertama sebelum mereda sekitar usia 9. Beberapa perubahan warna sedikit atau mengerutkan kulit mungkin tetap di halaman.Tidak ada rawatan yang diperlukan, tetapi bila dikehendaki, ubat-ubatan dan terapi laser adalah berkesan.
Gua hemangioma
Hadir pada saat lahir, hemangioma yang lebih dalam gua hanya bawah kulit dan muncul sebagai massa kenyal kebiruan dari rangkaian penuh dengan darah. Jika mereka cukup dalam, kulit di atasnya mungkin kelihatan normal. hemangioma gua biasanya muncul di kepala atau leher. Sebahagian besar hilang dengan pubertas. Kombinasi hemangioma gua dan strawberi boleh berlaku.
Vena malformasi
malformasi vena yang disebabkan oleh muzik terbentuk, pembuluh darah melebar. Walaupun hadir pada saat kelahiran, mereka mungkin tidak menjadi jelas sampai nanti di masa kanak-kanak atau dewasa. malformasi vena muncul dalam 1% hingga 4% dari bayi. Mereka sering dijumpai pada rahang, pipi, lidah, dan bibir.Mereka juga boleh muncul pada kaki, batang dan organ dalaman, termasuk otak. Mereka akan terus tumbuh lambat, dan mereka tidak segan dengan waktu. Perubatan - sering sclerotherapy atau operasi - mungkin diperlukan untuk rasa sakit atau fungsi terganggu.
Berpigmen Nevi (Moles)
Moles terjadi ketika sel-sel di kulit tumbuh dalam sebuah cluster bukannya tersebar ke seluruh kulit. Mereka boleh muncul di mana-mana pada tubuh, sendiri atau dalam kumpulan. Tahi lalat biasanya daging berwarna, coklat, atau hitam. Moles mungkin menggelapkan dengan paparan sinar matahari dan selama kehamilan. Mereka cenderung kehilangan warna selama dewasa dan boleh menghilang di usia tua. Kebanyakan tahi lalat tidak menyebabkan untuk penggera. Namun, tahi lalat mungkin mempunyai risiko sedikit meningkat menjadi kanser kulit. Moles harus diperiksa oleh doktor jika:
* Mereka menukar saiz atau bentuk.

* Mereka tampak berbeza daripada tahi lalat yang lain.
* Mereka muncul setelah usia 20.
Congenital Nevi
Nevi bawaan adalah tahi lalat yang muncul saat lahir. Tekstur kulit bisa berkisar daripada biasa untuk mengangkat, atau nodular untuk tidak teratur. Nevi kongenital boleh tumbuh di mana-mana pada tubuh dan bervariasi dalam ukuran-dari tanda 1-inci kecil untuk tanda lahir raksasa menutupi sebahagian tubuh atau lebih.Nevi bawaan kecil terjadi pada 1% dari bayi yang baru lahir.Kebanyakan tahi lalat tidak berbahaya. Tapi Nevi bawaan, terutama yang besar, selalu harus dinilai oleh doktor kerana mereka mungkin mempunyai peningkatan risiko menjadi kanser kulit.
Displastik Nevi (atypical Moles)
Atypical tahi lalat umumnya lebih besar (satu perempat inci di semua atau lebih) dari tahi lalat biasa dan mempunyai batas yang tidak teratur dan tidak jelas. Mereka mungkin menyerupai tahi lalat kanser. Mereka mungkin mempunyai campuran warna termasuk merah muda, merah, coklat dan tahi lalat brown.These cenderung turun temurun. mol atypical mempunyai peluang peningkatan melanoma berkembang menjadi kanser kulit. Memiliki doktor menilai semua tahi lalat yang terlihat tidak biasa, tumbuh lebih besar, atau menukar dengan cara apapun.

SEKADAR RENUNGAN,.^^


TERIMA KASIH KERANA MENYINGGAH DAN MEMBACA POST INI :)

No comments:

Daisypath Happy Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

my Supporter.^^